Waar komt dat nare gevoel toch vandaan?

Tess 15 jaar is ze en ze komt al enige tijd bij mij in de praktijk. Er zijn al mooie stappen gemaakt maar toch blijft Tess rondlopen met een naar gevoel en soms gaat het dan toch ook weer mis thuis en heeft ze ruzie met haar moeder. Ook op school kunnen de emoties wel eens oplopen. Haar ouders zijn begin dit jaar gescheiden en ze woont de meeste tijd bij haar moeder. Tess heeft ook een goed contact met haar vader die ze wekelijks ziet. Haar moeder kreeg kort na de scheiding een nieuwe relatie en door omstandigheden is hij ook al snel komen wonen bij Tess, haar broertje en haar moeder. Volgens Tess is het wel een aardige man.

Waar komt dan toch dat nare gevoel vandaan bij Tess? We pakken de poppetjes erbij. Hoe ziet dat er uit bij jullie thuis? Mamma en haar vriend zet Tess ver bij haarzelf vandaan. Ze zitten echt aan elkaar vast zegt ze en ze zet de poppetjes heel dicht bij elkaar. Er worden hartjes bij gelegd en vrolijke emotie kaartjes. Haar broertje staat ergens halverwege , die heeft er niet zoveel moeite mee volgens Tess. De emotiekaartjes bij het poppetje van Tess zijn verdrietig, boos en gefrustreerd. We praten verder over wat haar precies boos maakt en wat haar zo frustreert.

Het lijkt wel of ze met de sneltrein gaan en dat ik er achteraan moet rennen en ze niet kan inhalen. Het gaat veel te snel. Tess voelt zich ook niet prettig bij  de positie die de vriend van mama inneemt bij hun in huis. (hoe lief en goed bedoeld ook)

Dan komt de vraag hoe zou je willen dat het zou zijn? Ze pakt heel resoluut de poppetjes en zet mamma bij haar en haar broertje. De vriend van moeder staat wel dichter bij haar (Tess) valt mij op. Ja maar wel los van mama zegt ze. Mama hoort bij ons. Met koortjes in verschillende kleuren is mooi zichtbaar te maken hoe de familiebanden zijn en dat mama inderdaad bij hen hoort, het is een bloedband. En die heeft ze ook met papa, haar enige papa.

Een paar dagen later heb ik een gesprek met moeder en mag ik van Tess laten zien met de poppetjes wat Tess aan mij heeft laten zien. Het geeft mooie inzichten aan moeder en een liefdevolle reactie.

Carola Munster