Mijn zusjes halen me in...

Tineke staart naar de poppetjes die tussen ons in op tafel staan. Zachtjes mompelt ze: ‘mijn zusjes halen me in’. Kijkend naar het gezin: papa, mama, Tineke en haar 2 jongere (tweeling)zusjes. Ze had net een paar kwaliteiten bij zichzelf neergelegd en een paar dingen waar ze juist moeite mee heeft. Lezen is één van de dingen die ze moeilijk vindt. Ze leest dan ook op hetzelfde niveau als haar 2 jaar  jongere tweelingzusjes. Ook bij hen heeft ze kwaliteiten neergelegd (en lezen is een kwaliteit van hen) en dingen die ze moeilijk vinden. Nu het zo duidelijk verbeeldt wordt zie ik dat het haar pijnlijk raakt. Als ik constateer dat zij allemaal op hetzelfde niveau lezen maar dat er volgens Tineke toch een duidelijk verschil is, omdat het bij haar aan de kant ligt van dingen die ze moeilijk vindt en bij haar zusjes juist aan de kant waar ze goed in zijn, weet ze me duidelijk te vertellen: ‘Mijn zusjes doen er veel korter over, zij zijn immers jonger. Bovendien is hun tempo sneller als die van Tineke dus ze weet wel zeker dat bij de volgende leestoets, haar zusjes een niveau gaan stijgen. Of haar dat gaat lukken…daar twijfelt ze over. Ze denkt eigenlijk van niet…

Voorzichtig vraag ik naar de oorzaak. We hebben die ochtend namelijk uitgebreid gewerkt over je ik, veranderingen en oorzaak en gevolg. Ze pakt haar poppetje op en zegt: ‘zij is een beelddenker’ en vaak zien haar ogen niet goed wat er staat. Mijn zusjes zijn geen beelddenkers, die hebben daar geen last van!

Wauw! Dat heeft ze goed begrepen. Beelddenken kan voor problemen zorgen bij onze taal. Vaak zie je dat beelddenkers (symptomen) van dyslexie ontwikkelen. Maar beelddenken heeft ook voordelen. Ik vraag aan Tineke om eens te kijken naar haar kwaliteiten. Welke hebben ook met beelddenken te maken? Ze pakt het briefje met ”tekenen”. Daar is ze namelijk erg goed in. Veel beter dan haar zusjes.

Langzaam keert de lach terug op haar gezicht. Iedereen heeft een eigen ik en is uniek. Niemand heeft precies jouw uiterlijk, eigenschappen, talenten en problemen. We hadden het die ochtend ook al besproken maar nu lijkt het pas echt door te dringen. Tineke…je bent goed zoals je bent! En je zusjes ook! Iedereen!