Koen (17) mist zijn broertje…

Koen (17) komt in mijn praktijk met de volgende hulpvraag. Hoe hou ik me staande na de nare scheiding van mijn ouders?

Koen is 14 als zijn ouders gaan scheiden. De jaren daarvoor zijn er veel ruzies en hij, en zijn broertje Sam, zijn daar getuige van. Na de scheiding woont hij bij zijn vader en zijn broertje bij zijn moeder. Zijn vader krijgt al snel een relatie met een vrouw met een dochter. Het contact tussen Koen en zijn moeder en broertje is minimaal.

Koen is een sportieve grote jongen met een klein hartje. Hij komt vrolijk over aan de buitenkant maar voelt veelverdriet van binnen.

Hij vindt het erg moeilijk om te praten over de tijd voor en na de scheiding. Hij gaat dapper met mij verder. Wat een verdriet. Stille tranen komen uit zijn ogen als hij praat over het moeilijke contact met zijn ouders en met zijn broertje. Bij een derde keer heeft hij de moed om, m.b.v. POPtalk, op te stellen waar de ‘relatieknopen‘ liggen. Namelijk tussen zijn broertje en hem en tussen zijn moeder en hem.

Als ik vraag naar welke hij eerst wil kijken is dat de knoop met zijn broertje.

Zielswens: zijn broertje weer zien en spreken. Ze zijn heel verschillend, zowel qua uiterlijk als qua karakter. Daarom botst het vaak. Ook zijn ze loyaal naar beide ouders. Heel moeilijk om dit te doorbreken.  Ik stel voor om ze samen te zien in mijn praktijk. Iedereen geeft toestemming en zo ontvang ik beide broers.

Twee jongens zitten tegenover mij. Allebei willen ze het contact herstellen. Als ik vraag wanneer ze voor het laatst echt dat ‘broers gevoel’ hadden was dat tijdens de ruzies van hun ouders. Samen sterk.

Ze mogen met spiegelkaarten elkaars kwaliteiten neerleggen. Ze zien het als een cadeau aan elkaar. Hadden dit nooit geweten. Sam slikt zijn tranen weg. Hij voelt duidelijk de aanwezigheid van zijn oudere broer. Ook worden de irritaties uitgesproken. Ze herkennen het meteen en willen graag meer rekening houden met elkaar.

Maar hoe?

Ze beschrijven, in overleg met elkaar, 5 stenen met wensen om nader tot elkaar te komen. Samen lachen ze om deze creatieve opdracht. En dat schept meteen een band! Het worden:

  • 1.       Praten
  • 2.       Delen
  • 3.       Samen dingen doen
  • 4.       Elkaar helpen
  • 5.       Overleg

Dit worden de bouwstenen om weer broers te kunnen zijn. Ze nemen het mee. De één gaat naar zijn moeder de ander naar zijn vader….. Over twee weken zie ik ze weer…

Caroline Muller