Hoe POPtalk binnen de zorg mijn passie werd.

 

In 2012 kwam ik voor het eerst in aanraking met POPtalk. Ik werkte op een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking en ons team kreeg de workshop POPtalk van Trudy Borst aangeboden. Best bijzonder, want wij waren de eerste in Nederland en POPtalk was vanaf dat moment volop in ontwikkeling.
Ik zag gelijk de vele mogelijkheden en was enthousiast! Er ging een nieuwe wereld voor mij open.
Destijds had ik al verschillende communicatiecursussen gevolgd, maar merkte dat de cliënten en ik elkaar evengoed niet altijd begrepen. Het was alsof we samen op een ander spoor aan het praten waren, en dat is voor niemand fijn!
POPtalk bleek het ontbrekende puzzelstukje te bij mijn eerder gevolgde communicatiecursussen.
Ik merkte dat iets in beeld brengen veel meer duidelijkheid gaf voor de cliënten en zij zich veel beter konden uiten. We kwamen op deze manier in het gesprek op hetzelfde spoor terecht. Prachtig om te zien hoe de cliënten met de Playmobilpoppetjes en al het andere beeldend materiaal, als het ware een stuk gereedschap in handen kregen. Zij voelden zich zichtbaar gehoord en kregen een stem!
POPtalk is vanaf dat moment in mijn werk mijn tweede taal geworden, overal waar ik werkte nam ik deze methode met mij mee.
Ik zette het onder andere in om de eigen werkelijkheid van de cliënt in beeld te brengen, om inzicht te geven in moeilijke sociale situaties en ter voorbereiding op (ingrijpende) gebeurtenissen. Ik zag dat er meer rust en harmonie ontstond op de woongroep en zag groei bij de cliënten. Dat is goud waard!
Mijn enthousiasme was al groot, maar dit is door de jaren alleen maar gegroeid. Er ontstond het verlangen om de POPtalk methode over te dragen en zo meer zorgbegeleiders en cliënten dit mooie gereedschap in handen te geven.
Trudy heeft mij in 2016 opgeleid tot POPtalktrainer, sindsdien geeft ik de workshop en met veel liefde en plezier draag ik mijn kennis aan anderen over.
Werk je in de zorg en ben je ook enthousiast? Kijk dan eens op mijn website en bel of mail mij gerust vrijblijvend voor de mogelijkheden van een workshop.

Ingezonden door: Lennie van de Hoef

www.POPtalkworkshop.nl